Berbaju Kelawar di Alaska

Aku sayang Malaysia. Seperti tertulisnya dalam pepatah – Tempat jatuh lagi dikenang, ini kan pula tempat lahir. Aku terpanggil untuk keluarkan post ni walaupun aku rasa aku belum layak. Ye lah, aku belum pun sampai setahun tinggal di negara orang, menjalani kehidupan di tanah asing. Aku bukan melancong mahupun bercuti ria. Aku menjalani kehidupan sebagai […]

Sekiranya aku jadi seorang ibu.

FOR ENGLISH VERSION, CLICK HERE Seperti wanita yang lain, sudah semestinya aku mengimpikan untuk merasai pengalaman menjadi seorang ibu. Kata orang, selagi tak jadi ibu, maka, kewanitaan seseorang itu tidaklah lengkap. Aku jugak bersedia merasai apa yang mak aku rasai semasa membesarkan aku. Penat lelah dia dan sakit hati dia setiap kali aku melawan cakap. […]

Best ke Duduk Oversea? Cerita Melayu tinggal di Luar Negara part 2.

FOR ENGLISH VERSION, CLICK HERE Aku tahu ramai yang tertanya tanya. Tapi setakat ni, dikalangan kawan kawan aku, semuanya imagine yang best best je. Contohnya; “Bestnya Mie..cantik sangat Alaska. Beruntungnya kau” “Mesti kau dah terrer masak masakan western kan?” “Channel TV dia mesti gempak gempak kan?” “Wahhh.. hari hari la kau makan fresh salmon.. slim […]

Is it nice to live abroad? Story of Malaysian Malay living in foreign country Part 2

UNTUK VERSI MELAYU, KLIK SINI I know a lot of you wondering. But, so far, my friends assumed it is nice to live abroad. They had the best imagination when it come to this. Like; “It is so nice, Alaska is very beautiful. You are one lucky girl” “You must know how to cook western […]

Snippet Intro: Is it nice to live abroad? Story of Malaysian Malay living in foreign country.

UNTUK VERSI BAHASA MELAYU, KLIK SINI Is it nice to live abroad / foreign country and being a foreigner? It depends which country you are living in. But, what I wanted to tell you here is my feelings and experiences living in ALASKA, United States of America, so far. I believed that the feelings and […]

Snippet Intro: Best ke duduk oversea? Cerita Melayu tinggal di luar negara.

For English version, CLICK HERE Baru 3 bulan 2 minggu aku tinggal di luar negara. Rekod jangka masa yang paling lama dalam sejarah hidup aku tinggal di luar Malaysia. Mula mula tu, seronok jugak. Tapi sekarang aku dah start ‘feeling homesick’. Aku tak tahu la berapa lama homesick ni standard dia datang kick in pada […]