Lazy Cook : Easy Butter Caramel Banana with Ice Cream

SCROLL DOWN FOR ENGLISH Aku tak nafikan yang sejak aku dok di perantauan, aku dah pandai me reka reka resepi mudah untuk lobang tekak aku ni. Pertamanya, ye lah, aku ni malas masak. Tapi aku still kena masak or else aku mati kelaparan. Keduanya, Tak semua masakan resepi mat salleh, tekak aku berkenan. Ketiga, tak […]

Lazy Cook: Alat Penting Patut Ada di Dapur Orang Pemalas

Hi! Isteri malas masak tapi ajet ajet suka ke dapur keudara lagi! Tapi kali ni aku tak de la bajet terrer masak bagi resepi ya. Tapi suggestion. Aku pun baru terfikir pasal ni. Selama aku duduk Malaysia berpuluh tahun, aku tak pernah tergerak nak beli benda ni. Sebab aku rasa, resepi dan bahan untuk masak […]

Lazy Cook – Eksperimen Kek Dalam Mug Pakai Microwave

FOR ENGLISH, CLICK HERE Aku dok tengok dekat Facebook, sana sini duduk tunjuk video dan post gambar pasal kek segera dalam cawan/ mug tanpa bakar. Mula mula aku malas la jugak nak layan. Sebab setahu aku la kan, kalau bab BAKING kek, roti dan biskut, mana boleh stail malas malas. Kena ikut acuan dan even […]

Lazy Cook – No Bake Cake in A Mug – The Verdict

UNTUK VERSI BAHASA, KLIK SINI Lately I saw a lot of post and video on No Bake Cake in a Mug. First, I was lazy to pay attention to it because to me it’s disgusting. As far as I know, when it comes to baking, be it cake, cookies and bread, you have to follow […]

11 Masakan Malaysia Yang Aku Rindui Bila Di Perantauan

Ini bukan post mengada. Hanya post luahan hati tentang kerinduan yang tipikal terhadap tanah air tercinta ku Malaysia terutamanya MAKANAN. Ye lah, 2 hari lepas ada pulak blog reader aku mengusik dengan mengTAG kan gambar JM Beriyani yang sememangnya kegemaran di Facbook wall aku. Tiba tiba sayu hati ni mengenangkan betapa sedapnya makanan kegemaran aku […]

Lazy Cook : Easy Chocolate Bark.

Resepi malas 101 dari queen of lazy cook bersiaran lagi. Kali ni nak kongsi cara pembuatan ‘Chocolate Bark’. Bark tu bukan yang anjing menyalak tu. Tapi kulit kayu. Kulit kayu yang menggerutu tu. Cuba pegi google tengok. Resepi ni bukan sahaja mudah, cepat dan sedap, ia juga untuk orang yang malas nak membega bega bentuk […]

Lazy Cook : Easy Chicken Shepard Pie

Hellurrr, aku ingin kongsikan resepi yang telah di modified untuk mereka yang malas tapi bajet nak memasak juga. Yang penting SENANG tapi SEDAP serta BERKHASIAT ya. Seperti biasa lah, sukatan barang masakan ni aku memang tak de actual sangat. Aku bukan professional macam chef chef dalam TV tu. Tapi kalau korang biasa ke dapur, korang […]