Kenapa Balik Beranak di Malaysia? Kenapa Tak di USA ?

Ramai masih tertanya tanya kenapa aku balik beranak Athena Sophia di Malaysia instead of USA. Sanggup melalui waktu berpantang tanpa suami and all. Firstly, SANGGUP keseorangan masa berpantang tu tak lah. Tapi more to TERPAKSA. Dari keterpaksaan itu, aku jadi terpaksa kuat mental dan fizikal. Tak ada siapa sanggup sebenarnya. Tapi kalau dah begitu jalan […]

JPN OH JPN – Pendaftaran Nama Anak Tanpa Nasab / Guna Surname Suami di Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia

Aku tak tahu la dengan kau orang. Tapi aku serious cakap, tiap kali Kalau aku ada hal ke kaunter mana mana jabatan kerajaan, aku punya Cuak macam nak pegi bank mintak overdraft facilities 1 juta ringgit.   Bab queue ambik nombor tu perkara yang tak boleh dibuat perkara lagi dah. Kau Terima je lah kan. […]

Ada Apa Dengan Cinta? Memang Tak Ada Apa Pun !

Aku pasti sebagai seorang anak yang punya ibu, confirmed korang selalu dengar bebelan serta pepatah dari mak. Mostly bebelan, pepatah, pantun & syair yang Mak aku dendangkan masa aku remaja dulu seems like super boring and non sense especially bab jodoh pasangan. Contohnya : Biar sakit dimata, jangan sakit dihati. Cinta tak bagi kau kenyang. […]

Mari Minum Teh Bersama Queen Elizabeth dan Donald Trump.

Gitu. Kau mampu? Aku masih lagi dalam mode tourist di Arizona ni. Ye lah, baru sebulan dekat sini. Masih explore dan enjoy keunikan yang ada sebelum aku dapat condemn atau puji pasal Arizona ni. Ni aku nak cerita, masa aku melawat Pekan Carefree di Scottsdale, Arizona hari tu, aku terjumpa satu cafe yang sangat comel […]

Perlu ke Nama Penuh As Per Passport Bila Beli Tiket Penerbangan Ke Luar Negara? – Unfortunate Encounter with China Eastern Airlines Staff Kuala Lumpur.

Mandatori ke middle name / nama tengah / nama penuh as per passport masa beli flight tickets? Jawapan aku yes and no. Aku nak share pengalaman aku pasal nama tengah dalam booking tiket ni. Selama yang aku tahu sepanjang aku kerja travel agent memang nightmare bala kiamat bila nama dekat tiket tak sama dengan passport. […]

Best ke Duduk Oversea? Cerita Melayu tinggal di Luar Negara part 3

Best ke? It depends. Tapi mesti ingat that, bila kau naik kapal terbang tu, bukan pergi travel jalan jalan duduk hotel tangkap gambar selfie banyak banyak. Tapi you are going for a longer period of time. It’s like, from reality to another reality. So, memang kau tak dapat la nak tulis kat instagram atau at […]

Mulut Puaka Menanti Syawal Mu di Kampung Halaman.

Aku rasa korang dah boleh agak intipati post kali ni. Aku tak nafikan kadang kadang nak balik kampung ni menjadi satu masalah negara bagi aku. Bukan aku tak suka kan kedamaian kampung dan masakan orang tua, tapi balik kampung jadi tak berapa damai bila kau terserempak dengan mak cik mak cik yang bermulut puaka. Korang […]