JPN OH JPN – Pendaftaran Nama Anak Tanpa Nasab / Guna Surname Suami di Jabatan Pendaftaran Negara Malaysia

Aku tak tahu la dengan kau orang. Tapi aku serious cakap, tiap kali Kalau aku ada hal ke kaunter mana mana jabatan kerajaan, aku punya Cuak macam nak pegi bank mintak overdraft facilities 1 juta ringgit.   Bab queue ambik nombor tu perkara yang tak boleh dibuat perkara lagi dah. Kau Terima je lah kan. […]

Mari Minum Teh Bersama Queen Elizabeth dan Donald Trump.

Gitu. Kau mampu? Aku masih lagi dalam mode tourist di Arizona ni. Ye lah, baru sebulan dekat sini. Masih explore dan enjoy keunikan yang ada sebelum aku dapat condemn atau puji pasal Arizona ni. Ni aku nak cerita, masa aku melawat Pekan Carefree di Scottsdale, Arizona hari tu, aku terjumpa satu cafe yang sangat comel […]

Perlu ke Nama Penuh As Per Passport Bila Beli Tiket Penerbangan Ke Luar Negara? – Unfortunate Encounter with China Eastern Airlines Staff Kuala Lumpur.

Mandatori ke middle name / nama tengah / nama penuh as per passport masa beli flight tickets? Jawapan aku yes and no. Aku nak share pengalaman aku pasal nama tengah dalam booking tiket ni. Selama yang aku tahu sepanjang aku kerja travel agent memang nightmare bala kiamat bila nama dekat tiket tak sama dengan passport. […]

Best ke Duduk Oversea? Cerita Melayu tinggal di Luar Negara part 3

Best ke? It depends. Tapi mesti ingat that, bila kau naik kapal terbang tu, bukan pergi travel jalan jalan duduk hotel tangkap gambar selfie banyak banyak. Tapi you are going for a longer period of time. It’s like, from reality to another reality. So, memang kau tak dapat la nak tulis kat instagram atau at […]

Surat Untuk Pejabat POS Malaysia (lagi)

Nukilan ni bukan nak kondem, tapi harap ia dipandang sebagai ‘constructive criticism’ sambil sambil tu nak sumbang idea lah kan. Kata orang, bila kita tegur dan bagi saranan pada seseorang tu tak lain tak bukan because we care and love that person. Gitu. Aku berkecimpung dalam bidang jual barang online online ni dah lebih 4 […]

Bila Gadis Melayu Puji atau Menikah Lelaki Bangsa Asing….

FOR ENGLISH, CLICK HERE Selama ni aku memang macam mangli dah dengan tomahan dan pendapat menyakitkan hati bab wanita Melayu suka orang luar. Sebab bagi aku isu ni memang sampai kiamat pun takkan mencapai kata damai dari mana mana pihak. Isu ni dikira agak sensitif sebab ianya melibatkan bangsa, pendirian seseorang dan maruah. Dan bagi […]

When Malaysian Ladies Prefer or are Married to Foreign Guys

UNTUK BAHASA, KLIK SINI.  All this time I am all immune with all the nasty thoughts and view from the public regarding Malay ladies prefers foreigner. Because I know this issue won’t have a nice end even this world has come to end. This issue is rather sensitive because it involves races, principle and dignity. […]