Asian Market di Mesa Arizona : Pengubat Rindu Bagi Perantau Dari South East Asia.

Post selingan kejap pasal kehidupan di Arizona. Orang lain pegi overseas cerita pasal Eiffel Tower, Madame Tussauds, Premium Outlet, 5 Star hotel, aku bercerita pasal pasar ikan. Kan. Well, apa nak buat…ini cerita lonely perantau. Selain dari masjid dan makanan Halal, fresh ingredient untuk masakan harian juga merupakan benda yang amat penting bagi mereka (muslim) […]

Cerita Pasal Perjalanan dan Penginapan di RV Park Klamath Falls, Oregon

Sambung cerita dari Salem Oregon and now ke Klamath Falls. Kami sepatutnya check out awal pagi supaya sempat la nak stop certain interesting places kan. Tapi apakan daya, driver kepenatan yang amat jadi kami check out tengah hari jua. Jarak dari Salem ke Klamath Falls hanya 4 hours drive. Tapi macam biasalah. Bila dengan kenderaan […]

Cerita pasal perjalanan dan penginapan di RV Park, Salem, Oregon.

Kembali bersiaran tentang sambungan cerita pengembaraan rumah bergerak (Motorhome) yang dah dekat dengan 2 bulan tertangguh. Hehehehe.. Bukan apa, aku ni dah start tak boleh duduk terlalu lama. Sakit pinggang dan perut semakin ketat. I feel weak and sick sometimes in few days out of a week. Aku respect blogger yang boleh kekal update blog […]

Mari Minum Teh Bersama Queen Elizabeth dan Donald Trump.

Gitu. Kau mampu? Aku masih lagi dalam mode tourist di Arizona ni. Ye lah, baru sebulan dekat sini. Masih explore dan enjoy keunikan yang ada sebelum aku dapat condemn atau puji pasal Arizona ni. Ni aku nak cerita, masa aku melawat Pekan Carefree di Scottsdale, Arizona hari tu, aku terjumpa satu cafe yang sangat comel […]

Labu (Labi) Kelakar di Pekan Comel Bernama Carefree, Scottsdale, Arizona

Aku skip sekejap pasal pengalaman perjalanan aku dari Seattle ke Arizona ni since aku tak sabar nak bercerita pasal Arizona ni. Lagipun dah hampir sebulan aku kat sini. Ada lah berpeluang keluar berjalan jalan time Botak off day. Buat masa sekarang, cuaca di Arizona agak nyaman sejak masuk bulan November. Mungkin sebab dah masuk musim […]

Seattle, Washington Revisited 2016

Hai. Data baru top up. Padahal post ni dah 2 minggu drafted. Dah terlebih rehat lepas berhari hari on the road pengalaman jadi co pilot duduk sebelah makan kuaci. Penat ok. Sedangkan orang naik 10 jam flight kelas ekonomi pun boleh lemau badan. Ini kan pulak berhari hari atas jalan dengan rumah bas ni (Motorhome). […]

INTRO: Pengalaman Pertama Jadi Wheelers. Hidup di Jalanan dari Washington ke Arizona, USA.

Sempena Maal Hijrah 2016, aku sekarang pun dalam perjalanan berhijrah ke Arizona, sambil sambil tu, berkelana di jalanan (Road Trip gitu) dengan botak sambil belajar hidup on the move. First time belajar nak jadi ‘Wheelers’ (life on wheels). Maybe bagi mereka yang biasa merantau, apa yang aku nak cerita ni tak ada lah seberapa wow […]

Alaska 101: Autumn in Alaska

Ini merupakan antara post post akhir aku menulis tentang Alaska. Sebab, seperti Barnacle Goose, tibalah masa kami suami isteri berhijrah ke kawasan lain yang lebih bermatahari dan suam. Alaska mula mendung seawal September, kaca jendela mula membeku dan daun daun berwarna kekuningan gugur berterbangan tak sampai dua minggu menceriakan suasana. Memang benar kata botak, winter […]

Alaska 101 : Land of The Giants / Pengalaman Melawati Tapak Alaska State Fair 2016.

If you asked me to describe Alaska in one word, it would be GRANDE. Apa sahaja berkaitan dengan Alaska – segalanya berskala besar dan extreme. Cuacanya, gunung ganangnya, lanskapnya, kejadian alamnya, hidupan liarnya dan tanamannya berskala besar, sisa jurassic. Selama hampir 2 tahun aku tinggal di sini, tidak keterlaluan jika aku katakan Alaska ini salah […]

Alaska 101: Talkeetna Bandar Hippies dengan kucing sebagai datuk bandarnya.

Salam satu bulan satu post. Hehe. Nasib kau la nak…menulis tanpa gaji memang lah begini. Ni ha nak cerita pasal jalan jalan ke Talkeetna bulan lepas. Jarak Talkeetna dari tempat kami menetap (Wasilla) tak lah jauh, dalam 1 jam 20 minit pemanduan kereta saja (120km). Kalau jadi lambat pun sebab dekat Alaska ni, asal summer […]

Alaska 101 : Keseronokan Masuk Hutan di Alaska – Winner Creek Gorge Trailhead

Lama gila tertangguh sambungan cerita masuk hutan hari tu. Janji melayu sangat kan. Bukan apa, aku kurang sihat last week. Biasalah bila umur dah meningkat ni kan. Dah hilang dah keterujaan korang nak tahu cerita pasal aku masuk hutan di Alaska ni sejak aku upload video botak tarik tali hand tram sampai terketar ketar kepala […]

Alaska 101 : Macamana rupa bandar kecil di Alaska? : City of Palmer

Macam orang lain juga, sebagai isteri, aku pun nak la jalan jalan dengan Encik Suami bila dia cuti kan. Kalau dulu aku di Shah Alam, tak lain tak bukan memang tuju ke Mid Valley atau One Utama lah, cuci mata, tengok wayang dan cari parking (eh?) Tapi dekat sini agak lain sikit lah penghidupan aku […]