Labu (Labi) Kelakar di Pekan Comel Bernama Carefree, Scottsdale, Arizona

Aku skip sekejap pasal pengalaman perjalanan aku dari Seattle ke Arizona ni since aku tak sabar nak bercerita pasal Arizona ni. Lagipun dah hampir sebulan aku kat sini. Ada lah berpeluang keluar berjalan jalan time Botak off day. Buat masa sekarang, cuaca di Arizona agak nyaman sejak masuk bulan November. Mungkin sebab dah masuk musim […]

Seattle, Washington Revisited 2016

Hai. Data baru top up. Padahal post ni dah 2 minggu drafted. Dah terlebih rehat lepas berhari hari on the road pengalaman jadi co pilot duduk sebelah makan kuaci. Penat ok. Sedangkan orang naik 10 jam flight kelas ekonomi pun boleh lemau badan. Ini kan pulak berhari hari atas jalan dengan rumah bas ni (Motorhome). […]

INTRO: Pengalaman Pertama Jadi Wheelers. Hidup di Jalanan dari Washington ke Arizona, USA.

Sempena Maal Hijrah 2016, aku sekarang pun dalam perjalanan berhijrah ke Arizona, sambil sambil tu, berkelana di jalanan (Road Trip gitu) dengan botak sambil belajar hidup on the move. First time belajar nak jadi ‘Wheelers’ (life on wheels). Maybe bagi mereka yang biasa merantau, apa yang aku nak cerita ni tak ada lah seberapa wow […]

Alaska 101: Autumn in Alaska

Ini merupakan antara post post akhir aku menulis tentang Alaska. Sebab, seperti Barnacle Goose, tibalah masa kami suami isteri berhijrah ke kawasan lain yang lebih bermatahari dan suam. Alaska mula mendung seawal September, kaca jendela mula membeku dan daun daun berwarna kekuningan gugur berterbangan tak sampai dua minggu menceriakan suasana. Memang benar kata botak, winter […]

Alaska 101 : Land of The Giants / Pengalaman Melawati Tapak Alaska State Fair 2016.

If you asked me to describe Alaska in one word, it would be GRANDE. Apa sahaja berkaitan dengan Alaska – segalanya berskala besar dan extreme. Cuacanya, gunung ganangnya, lanskapnya, kejadian alamnya, hidupan liarnya dan tanamannya berskala besar, sisa jurassic. Selama hampir 2 tahun aku tinggal di sini, tidak keterlaluan jika aku katakan Alaska ini salah […]

Alaska 101: Talkeetna Bandar Hippies dengan kucing sebagai datuk bandarnya.

Salam satu bulan satu post. Hehe. Nasib kau la nak…menulis tanpa gaji memang lah begini. Ni ha nak cerita pasal jalan jalan ke Talkeetna bulan lepas. Jarak Talkeetna dari tempat kami menetap (Wasilla) tak lah jauh, dalam 1 jam 20 minit pemanduan kereta saja (120km). Kalau jadi lambat pun sebab dekat Alaska ni, asal summer […]

Alaska 101 : Keseronokan Masuk Hutan di Alaska – Winner Creek Gorge Trailhead

Lama gila tertangguh sambungan cerita masuk hutan hari tu. Janji melayu sangat kan. Bukan apa, aku kurang sihat last week. Biasalah bila umur dah meningkat ni kan. Dah hilang dah keterujaan korang nak tahu cerita pasal aku masuk hutan di Alaska ni sejak aku upload video botak tarik tali hand tram sampai terketar ketar kepala […]

Alaska 101 : Macamana rupa bandar kecil di Alaska? : City of Palmer

Macam orang lain juga, sebagai isteri, aku pun nak la jalan jalan dengan Encik Suami bila dia cuti kan. Kalau dulu aku di Shah Alam, tak lain tak bukan memang tuju ke Mid Valley atau One Utama lah, cuci mata, tengok wayang dan cari parking (eh?) Tapi dekat sini agak lain sikit lah penghidupan aku […]

Alaska 101 : Knik River Road

Lepas aku membebel bebel aku boring tak kemana sejak balik ke Alaska ni, si Botak dapat off 2 hari dan bawak aku keluar jalan jalan. Tak jauh pun, tapi bengang jugak sebab selama ni dia tak pulak nak bawak aku kesini 2 tahun lepas. Sepatutnya dia plan nak bawak aku jungle trekking di Girdwood. Tapi […]

Ini Tahap Boring Aku di Alaska.

Dah almost sebulan aku di Alaska ni. Tapi not much activity around. Ye lah, realiti aku ni bukan macam pelancong. Asal keluar negara je berlambak selfie dan gambar gambar menarik kan. Realiti aku di sini macam realiti house wife yang lain je lah. Tunggu suami balik, tengok tv sama sama, plan itu ini. Plan je […]

Perlu ke Nama Penuh As Per Passport Bila Beli Tiket Penerbangan Ke Luar Negara? – Unfortunate Encounter with China Eastern Airlines Staff Kuala Lumpur.

Mandatori ke middle name / nama tengah / nama penuh as per passport masa beli flight tickets? Jawapan aku yes and no. Aku nak share pengalaman aku pasal nama tengah dalam booking tiket ni. Selama yang aku tahu sepanjang aku kerja travel agent memang nightmare bala kiamat bila nama dekat tiket tak sama dengan passport. […]

Apa ada dengan Shanghai – Short transit trip di Shanghai.

Aku rasa ramai yang tak berminat bila aku bercerita pasal melawat any part of China buat masa sekarang ni kan? Sebab kecoh pasal China nak meluaskan territory nya dengan secara komunis di perairan Laut China Selatan. Memang komunis pun kan. Tapi cuma satu aku nak cakap, jangan biarkan dasar politik dan ekonomi sesuatu negara membataskan […]