Perlu ke Nama Penuh As Per Passport Bila Beli Tiket Penerbangan Ke Luar Negara? – Unfortunate Encounter with China Eastern Airlines Staff Kuala Lumpur.

Mandatori ke middle name / nama tengah / nama penuh as per passport masa beli flight tickets? Jawapan aku yes and no. Aku nak share pengalaman aku pasal nama tengah dalam booking tiket ni. Selama yang aku tahu sepanjang aku kerja travel agent memang nightmare bala kiamat bila nama dekat tiket tak sama dengan passport. […]

Apa ada dengan Shanghai – Short transit trip di Shanghai.

Aku rasa ramai yang tak berminat bila aku bercerita pasal melawat any part of China buat masa sekarang ni kan? Sebab kecoh pasal China nak meluaskan territory nya dengan secara komunis di perairan Laut China Selatan. Memang komunis pun kan. Tapi cuma satu aku nak cakap, jangan biarkan dasar politik dan ekonomi sesuatu negara membataskan […]

Cheap and Easy Way to Explore Shanghai – Alone

UNTUK VERSI BAHASA, KLIK SINI Synopsis: I was on my trip back to Alaska from Kuala Lumpur and my plane route had 14 hours transit in Shanghai. It was my attention to have that long transit so that I can cross Shanghai off from my list and move on. I brought CNY 850 with me […]

Cara Mudah dan Murah Explore Shanghai – Sendirian

FOR ENGLISH, CLICK HERE Sinopsis: Dalam perjalanan aku dari Kuala Lumpur pulang ke Alaska, route penerbangan aku transit selama 14 jam di Shanghai. Dari bontot berkematu duduk saja di airport tak buat apa, baiklah aku keluar jalan jalan tengok bandar Shanghai sendirian. Aku berseorangan hanya dengan berbekalkan 850 CNY (yang mana still berbaki 400 CNY […]

Best ke Duduk Oversea? Cerita Melayu tinggal di Luar Negara part 3

Best ke? It depends. Tapi mesti ingat that, bila kau naik kapal terbang tu, bukan pergi travel jalan jalan duduk hotel tangkap gambar selfie banyak banyak. Tapi you are going for a longer period of time. It’s like, from reality to another reality. So, memang kau tak dapat la nak tulis kat instagram atau at […]

Mulut Puaka Menanti Syawal Mu di Kampung Halaman.

Aku rasa korang dah boleh agak intipati post kali ni. Aku tak nafikan kadang kadang nak balik kampung ni menjadi satu masalah negara bagi aku. Bukan aku tak suka kan kedamaian kampung dan masakan orang tua, tapi balik kampung jadi tak berapa damai bila kau terserempak dengan mak cik mak cik yang bermulut puaka. Korang […]

Kes Tolak Hudud

Salam 2 Ramadhan. Aku tahu aku sebenarnya tak layak untuk membicarakan hal berunsur keagamaan ni semata mata kerana penampilan aku. Tapi ini tak bermakna otak aku mesti berhenti memikirkan tentang isu yang berkait dengan keagamaan dan punya pendapat aku sendiri. Lagipun isu yang aku nak utarakan ni pun just a ‘light’ matter to ponder. Persoalan […]

Surat Untuk Pejabat POS Malaysia (lagi)

Nukilan ni bukan nak kondem, tapi harap ia dipandang sebagai ‘constructive criticism’ sambil sambil tu nak sumbang idea lah kan. Kata orang, bila kita tegur dan bagi saranan pada seseorang tu tak lain tak bukan because we care and love that person. Gitu. Aku berkecimpung dalam bidang jual barang online online ni dah lebih 4 […]

Pengalaman Meniaga di Tapak Gerai Carboot Sale Shah Alam

Seperti korang tahu (tahu ke?) Aku menceburkan diri dalam bidang carboot sale sejak balik Malaya ni. Actually aku mulanya hanya join/ try member aku yang punya niat yang sama lah – nak clearkan baju lama sebab dah upgrade saiz badan. Carboot ni di Tesco Extra Shah Alam, berdekatan dengan MSU/ Aeon Big tu. Alaahhh seberang […]

How to see Alaska for FREE?

UNTUK BAHASA MELAYU, KLIK SINI By  flying with China Southern Airlines.   Everybody knows that Alaska is quite expensive to visit. And sometimes, it is hard to make a living in Alaska if you receiving average salary. Small studio apartment in Anchorage or 30 minutes outside Anchorage can costs you about $850 – 1,000 per […]

Urban Tips: Tengok Alaska FREE dengan Southern China Airlines.

FOR ENGLISH, CLICK HERE Siapa tak tahu Alaska ni sangat mahal sama ada untuk pegi berjalan ke sana mahupun stay as a residence. Pakej Alaska yang aku jual pun dalam $2,700 (dollar) untuk 2 minggu. Patut la kau tak nampak sangat aku berjalan di Alaska tu. Bakar petrol sungguh sungguh nak berjalan kat sana. Jarak […]

Blog Giveaways Kontes – Blog Readers Appreciation 1.0

Seperti yang korang tahu, aku dah balik ke kampung halaman ku yang indah dan permai – Malaysia. Seminggu sebelum balik nampak juga yang mintak bawak balik souvenir tapi bila kira kira.. kalau nak bawak balik untuk semua memang mampu buat beli tiket balik Alaska kut haaha. Bukan kedekut.. tapi sejak tak bekerja ni.. aku lebih […]