Alaska 101 : Macamana rupa bandar kecil di Alaska? : City of Palmer

Macam orang lain juga, sebagai isteri, aku pun nak la jalan jalan dengan Encik Suami bila dia cuti kan. Kalau dulu aku di Shah Alam, tak lain tak bukan memang tuju ke Mid Valley atau One Utama lah, cuci mata, tengok wayang dan cari parking (eh?) Tapi dekat sini agak lain sikit lah penghidupan aku […]

Alaska 101 : Knik River Road

Lepas aku membebel bebel aku boring tak kemana sejak balik ke Alaska ni, si Botak dapat off 2 hari dan bawak aku keluar jalan jalan. Tak jauh pun, tapi bengang jugak sebab selama ni dia tak pulak nak bawak aku kesini 2 tahun lepas. Sepatutnya dia plan nak bawak aku jungle trekking di Girdwood. Tapi […]

Ini Tahap Boring Aku di Alaska.

Dah almost sebulan aku di Alaska ni. Tapi not much activity around. Ye lah, realiti aku ni bukan macam pelancong. Asal keluar negara je berlambak selfie dan gambar gambar menarik kan. Realiti aku di sini macam realiti house wife yang lain je lah. Tunggu suami balik, tengok tv sama sama, plan itu ini. Plan je […]

Perlu ke Nama Penuh As Per Passport Bila Beli Tiket Penerbangan Ke Luar Negara? – Unfortunate Encounter with China Eastern Airlines Staff Kuala Lumpur.

Mandatori ke middle name / nama tengah / nama penuh as per passport masa beli flight tickets? Jawapan aku yes and no. Aku nak share pengalaman aku pasal nama tengah dalam booking tiket ni. Selama yang aku tahu sepanjang aku kerja travel agent memang nightmare bala kiamat bila nama dekat tiket tak sama dengan passport. […]

Apa ada dengan Shanghai – Short transit trip di Shanghai.

Aku rasa ramai yang tak berminat bila aku bercerita pasal melawat any part of China buat masa sekarang ni kan? Sebab kecoh pasal China nak meluaskan territory nya dengan secara komunis di perairan Laut China Selatan. Memang komunis pun kan. Tapi cuma satu aku nak cakap, jangan biarkan dasar politik dan ekonomi sesuatu negara membataskan […]

Cheap and Easy Way to Explore Shanghai – Alone

UNTUK VERSI BAHASA, KLIK SINI Synopsis: I was on my trip back to Alaska from Kuala Lumpur and my plane route had 14 hours transit in Shanghai. It was my attention to have that long transit so that I can cross Shanghai off from my list and move on. I brought CNY 850 with me […]

Cara Mudah dan Murah Explore Shanghai – Sendirian

FOR ENGLISH, CLICK HERE Sinopsis: Dalam perjalanan aku dari Kuala Lumpur pulang ke Alaska, route penerbangan aku transit selama 14 jam di Shanghai. Dari bontot berkematu duduk saja di airport tak buat apa, baiklah aku keluar jalan jalan tengok bandar Shanghai sendirian. Aku berseorangan hanya dengan berbekalkan 850 CNY (yang mana still berbaki 400 CNY […]

Best ke Duduk Oversea? Cerita Melayu tinggal di Luar Negara part 3

Best ke? It depends. Tapi mesti ingat that, bila kau naik kapal terbang tu, bukan pergi travel jalan jalan duduk hotel tangkap gambar selfie banyak banyak. Tapi you are going for a longer period of time. It’s like, from reality to another reality. So, memang kau tak dapat la nak tulis kat instagram atau at […]

Mulut Puaka Menanti Syawal Mu di Kampung Halaman.

Aku rasa korang dah boleh agak intipati post kali ni. Aku tak nafikan kadang kadang nak balik kampung ni menjadi satu masalah negara bagi aku. Bukan aku tak suka kan kedamaian kampung dan masakan orang tua, tapi balik kampung jadi tak berapa damai bila kau terserempak dengan mak cik mak cik yang bermulut puaka. Korang […]

Kes Tolak Hudud

Salam 2 Ramadhan. Aku tahu aku sebenarnya tak layak untuk membicarakan hal berunsur keagamaan ni semata mata kerana penampilan aku. Tapi ini tak bermakna otak aku mesti berhenti memikirkan tentang isu yang berkait dengan keagamaan dan punya pendapat aku sendiri. Lagipun isu yang aku nak utarakan ni pun just a ‘light’ matter to ponder. Persoalan […]

Surat Untuk Pejabat POS Malaysia (lagi)

Nukilan ni bukan nak kondem, tapi harap ia dipandang sebagai ‘constructive criticism’ sambil sambil tu nak sumbang idea lah kan. Kata orang, bila kita tegur dan bagi saranan pada seseorang tu tak lain tak bukan because we care and love that person. Gitu. Aku berkecimpung dalam bidang jual barang online online ni dah lebih 4 […]

Pengalaman Meniaga di Tapak Gerai Carboot Sale Shah Alam

Seperti korang tahu (tahu ke?) Aku menceburkan diri dalam bidang carboot sale sejak balik Malaya ni. Actually aku mulanya hanya join/ try member aku yang punya niat yang sama lah – nak clearkan baju lama sebab dah upgrade saiz badan. Carboot ni di Tesco Extra Shah Alam, berdekatan dengan MSU/ Aeon Big tu. Alaahhh seberang […]