Spring Snow with SJCAM 4000

SCROLL DOWN FOR ENGLISH

Saja test SJ CAM 4000 yang aku beli last month. Kebetulan salji cantik pulak turun sehari dua ni. So aku pun test test je la kan. Video dan gambar semua. Oklah jugak aku rasa quality dia. Nak beli GoPro Hero tak mampu. So SJ CAM ni berbaloi la untuk orang yang bajet ketat, tak berapa pro dalam photography tapi nak ada sport camera untuk di bawa masuk dalam air, hiking semua.

Ya, aku beli ni awal awal sebab memang ada plan nak bawak masuk dalam air dan masuk hutan. Aku memang dah lama sangat nak ada kamera boleh bawak masuk dalam air. Sony A6000 aku tu manja sikit lah nak buat lasak lasak. Bukan apa, aku sayang Sony tu sebab itu pemberian botak dekat aku sempena birthday last year.

 SJCAM 4000

SJCAM 4000 back

SJ CAM4000 ni aku beli USD80. Lengkap dengan aksessori. Sama besar dengan Go Pro. Cuma beza, dia ada LCD skrin kat belakang. Yang lain macam sama je kut. Dan ada wifi. Aku dan botak memang ada plan lepas ni nak ber road trip di benua Amerika ni, so, aku beli awal awal SJ CAM ni sebagai dash cam juga.
Ingat nak beli lens wide angle 16mm f2.8 sebagai tambahan untuk ambik gambar dan lapse time video Aurora Borealis. Tapi itu lah kan.. 16mm Sony USD270. So aku pun pikir, aku bukan carik makan dengan photography, hanya suka suka, hobi. Kebetulan SJ CAM 4000 ni pun 170 degree HD with f2.8 so, aku belasah je lah.
So kiranya aku besok makin tinggal dekat belakang lah bila berjalan dengan botak. Kamera Sony, SJCAM, Iphone semua dalam tangan nak mengambik gambar video kan. Apa nak buat. Hobi. Suka. Janji aku tak menyusahkan orang.

Below specimen dari experimen aku hari ni; (dengan sedikit edit. SEDIKIT sahaja).

SJcam 4000 tryout

SJCAM 4000 Tryout 10SJCAM 4000 Tryout 9SJCAM 4000 Tryout 7SJCAM 4000 Tryout 6SJCam 4000 tryout 5SJCam 4000 tryout 4

SJCam 4000 tryout 3SJcam 4000 tryout 1

Please take note that Youtube compress/ downgrade the quality of the video though 🙁

Kalau nak tahu more spec pasal SJ CAM ni boleh check dekat sini.


Finally I get to try my newly purchased SJCAM 4000. I got it last month and now I decided it to test it today since Wasilla is having beautiful snow shower since yesterday. I think the quality is not that bad compared to pricey GoPro Hero. Well, I can’t afford to get GoPro so I think SJCAM4000 makes a good alternative for those who wanted to try on HD sport camera with intention to use it underwater and rough place like hiking and jungle trekking.

I bought this because I have a plan to use it during hiking and underwater. I wanted to have a camera which I can use underwater for quite sometime. My Sony A6000 is a bit delicate for such activity and I don’t want to destroy it sooner since it was a gift from my husband for my birthday last year.

I bought this at $80, complete with accessories. It’s a GoPro size but with LCD screen and wifi. The rest, it function almost the same as GoPro (I guess). Since Mike and I planning to do series of roadtrip around America continent, so I got this little camera as dashcam as well.

I was thinking to get Sony A6000 wide angle 16mm / f2.8 for Aurora Borealis / night time photography purpose. But it cost whopping $270 a piece. I don’t generate money from this hobby so, I don’t think it is a wise decision for me to do it. I found out that SJ CAM 4000 also a wide angle HD camera with 170 degree / f2.8. So yeap. This camera is definitely for someone with cheap budget.

I definitely will be left far behind by Mike on our next adventure since now I have Sony, SJ CAM and Iphone in my hand. Well, I just like to take pictures and get lost in it. It’s therapeutic. For me, at least.

If you interested on SJ CAM 4000, can check about it here.

8367150290_f64071bebb_o3

Wasilla, Alaska.

Comments

comments

Leave a Reply