Wake up Call : Racism.

I noticed Malaysians are the most racist. I was one of them BEFORE. I remember when my husband told me he chatted with someone at the mall and told me about it when he got home. I was so quick asking him “is he Chinese, Indian or Malay?” He looked at me astonished, and replied “why does it matter? Why you always asked me Chinese, Malay or Indian? I thought you guys are Malaysian? Man, you sounds very racist, you know?


There, I got my wake up call.

Comments

comments

6 Comments

  1. OGie RaHman on Facebook

    February 11, 2016 at 4:05 pm

    klu buat report polis pun dia akan tanya….identiti ..rasanya di mana mana pun sama…

    1. Normi Kahar Goodwin on Facebook

      February 11, 2016 at 4:32 pm

      untuk dokumentasi kes memang. Bukan bangsa je kena rekod, segala rupa paras, ada tatoo ke tak semua kena catat. Tapi perbualan harian di rumah rasanya tak perlu. Kita kena ubah minda… kerana ada je melayu makan babi.. dan ada juga India makan lembu…

    2. Normi Kahar Goodwin on Facebook

      February 12, 2016 at 4:06 am

      Oh..itu konteks lagi besar.. itu dah bab agama dan global ..bukan bangsa..Wake up call yang tu belum boleh I post up lagi…tersangat bergegar kalau post kesedaran yang itu. Tapi kalau kita tak repair yang kecik ni, pasal ‘warna kulit’..okthxbai

    3. OGie RaHman on Facebook

      February 12, 2016 at 5:23 am

      i ni dibesarkan kat kg…kawan sekolah jiran cina india semua ada…sama main lumpur sama membesar sama dewasa…tak terlintas pulak kat kepala ni rasa marah bila bunyi mercun atau bunyi loceng kuil …okthxbai

    4. Normi Kahar Goodwin on Facebook

      February 12, 2016 at 5:40 am

      yes. agenda tu sentiasa ada. Kalau aman, ‘agenda’ tu takkan berjaya. Tapi yang sedihnya, memang mereka dah berjaya. Skrg bergantung kpd generasi baru untuk cari balik dan kurangkan pergolakan. Itu yg I try share.okthxbai

    5. OGie RaHman on Facebook

      February 12, 2016 at 6:01 am

      Good Normi…terus menulis yg baik baik…insyaallah aura positive akan merebak pd semua…

Leave a Reply