melayu-di-alaska

Alaska 101: Autumn in Alaska

Ini merupakan antara post post akhir aku menulis tentang Alaska. Sebab, seperti Barnacle Goose, tibalah masa kami suami isteri berhijrah ke kawasan lain yang lebih bermatahari dan suam. Alaska mula mendung seawal September, kaca jendela mula membeku dan daun daun berwarna kekuningan gugur berterbangan tak sampai dua minggu menceriakan suasana. Memang benar kata botak, winter […]

featured-image

Alaska 101 : Land of The Giants / Pengalaman Melawati Tapak Alaska State Fair 2016.

If you asked me to describe Alaska in one word, it would be GRANDE. Apa sahaja berkaitan dengan Alaska ā€“ segalanya berskala besar dan extreme. Cuacanya, gunung ganangnya, lanskapnya, kejadian alamnya, hidupan liarnya dan tanamannya berskala besar, sisa jurassic. Selama hampir 2 tahun aku tinggal di sini, tidak keterlaluan jika aku katakan Alaska ini salah […]

Melayu di Alaska - talkeetna013

Alaska 101: Talkeetna Bandar Hippies dengan kucing sebagai datuk bandarnya.

Salam satu bulan satu post. Hehe. Nasib kau la nak…menulis tanpa gaji memang lah begini. Ni ha nak cerita pasal jalan jalan ke Talkeetna bulan lepas. Jarak Talkeetna dari tempat kami menetap (Wasilla) tak lah jauh, dalam 1 jam 20 minit pemanduan kereta saja (120km). Kalau jadi lambat pun sebab dekat Alaska ni, asal summer […]

Winner Creek Trail Girdwood010

Alaska 101 : Keseronokan Masuk Hutan di Alaska – Winner Creek Gorge Trailhead

Lama gila tertangguh sambungan cerita masuk hutan hari tu. Janji melayu sangat kan. Bukan apa, aku kurang sihat last week. Biasalah bila umur dah meningkat ni kan. Dah hilang dah keterujaan korang nak tahu cerita pasal aku masuk hutan di Alaska ni sejak aku upload video botak tarik tali hand tram sampai terketar ketar kepala […]

Afternoon in Palmer, Alaska030

Alaska 101 : Macamana rupa bandar kecil di Alaska? : City of Palmer

Macam orang lain juga, sebagai isteri, aku pun nak la jalan jalan dengan Encik Suami bila dia cuti kan. Kalau dulu aku di Shah Alam, tak lain tak bukan memang tuju ke Mid Valley atau One Utama lah, cuci mata, tengok wayang dan cari parking (eh?) Tapi dekat sini agak lain sikit lah penghidupan aku […]

Knik River Road Alaska005

Alaska 101 : Knik River Road

Lepas aku membebel bebel aku boring tak kemana sejak balik ke Alaska ni, si Botak dapat off 2 hari dan bawak aku keluar jalan jalan. Tak jauh pun, tapi bengang jugak sebab selama ni dia tak pulak nak bawak aku kesini 2 tahun lepas. Sepatutnya dia plan nak bawak aku jungle trekking di Girdwood. Tapi […]

surirumah di Alaska

Ini Tahap Boring Aku di Alaska.

Dah almost sebulan aku di Alaska ni. Tapi not much activity around. Ye lah, realiti aku ni bukan macam pelancong. Asal keluar negara je berlambak selfie dan gambar gambar menarik kan. Realiti aku di sini macam realiti house wife yang lain je lah. Tunggu suami balik, tengok tv sama sama, plan itu ini. Plan je […]